- Odkryj UWM
- Wydziały
Kiedy?
Nie czekaj! Wybierz UWM
Wczytywanie strony...
Student kierunku rybactwo zna zasady chowu i hodowli ryb oraz sterowania procesami ich reprodukcji. Potrafi ocenić stan zdrowotny organizmów wodnych, zna metody i efekty stosowania zabiegów pielęgnacyjnych i intensyfikacyjnych. Zna technikę i technologię połowów i transportu ryb, sposoby zabezpieczenia złowionych ryb, a także podstawy technologii ich przetwórstwa. Posiada wiedzę z zakresu prawnych i ekonomicznych aspektów gospodarki rybackiej oraz zna zasady ochrony środowiska i zasobów naturalnych. Posiada podstawowe umiejętności oceny jakości środowiska wodnego. Posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu technik, technologii i urządzeń stosowanych w akwakulturze ryb oraz bezkręgowców wodnych słodkowodnych i morskich. Zna zasady zrównoważonej eksploatacji naturalnych populacji ryb, stosowania czynnych i biernych metod ochrony ichtiofauny. Potrafi wybrać model zagospodarowania danego akwenu i sporządzić operat rybacki. Ma pogłębioną wiedzę na temat ekonomiki przemysłowych metod chowu i eksploatacji ryb z zachowaniem poszanowania prawa wodnego, rybackiego i ochrony środowiska, ze szczególnych uwzględnieniem przepisów prawnych UE. Jest wszechstronnie przygotowany do planowania, projektowania i kontroli procesów technologicznych, nadzoru oraz eksploatacji maszyn i urządzeń, wykorzystywanych w gospodarce rybackiej. Potrafi ocenić wpływ rybactwa i akwakultury na środowisko i rozwiązywać problemy gospodarki rybackiej.
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy jako: właściciel gospodarstwa rybackiego (jeziorowe, stawowe, pstrągowe, wylęgarnia oraz wędkarskie łowisko specjalne); ichtiolog nadzorujący pracę farm, ośrodków zarybieniowych i wylęgarni, kierujący gospodarką na jeziorach, zbiornikach zaporowych i rzekach w kraju i UE; przedstawiciel firm produkujących i sprzedających pasze, sprzęt do odłowów i przerobu ryb, przedsiębiorstw importujących i eksportujących ryby; specjalista w zakresie produkcji i obrotu rybami akwaryjnymi; ichtiolog w parkach narodowych i rezerwatach przyrody; specjalista w laboratoriach oraz ośrodkach doradztwa, inspektor ds. gospodarki rybackiej w jednostkach administracji państwowej i samorządowej. Absolwenci są w stanie zaplanować, nadzorować i zrealizować produkcję rybacką w warunkach kontrolowanych, są przygotowani do pełnienia funkcji kierowniczych w specjalistycznych gospodarstwach na wszystkich etapach produkcji. Mogą prowadzić specjalistyczne hodowle ryb egzotycznych i akwaryjnych, prowadzić handel detaliczny i hurtowy rybami ozdobnymi.
studia pierwszego stopnia – inżynierskie, 7 semestrów,
stacjonarne
specjalności: bez specjalności
studia drugiego stopnia – magisterskie, 3 semestry,
stacjonarne –
specjalności: akwakultura i akwarystyka
oferta w języku angielskim: studia drugiego stopnia, stacjonarne: akwakultura i rybactwo (aquaculture and fisheries)
RYBACTWO
Kryteria kwalifikacji przewidują konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów w części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości. Na poziomie podstawowym ilość % uzyskana na świadectwie dojrzałości jest równa ilości punktów w kwalifikacji, wyniki z poziomu rozszerzonego lub dwujęzycznego do kwalifikacji mnożone są przez 2. Kandydatowi na studia do obliczenia sumy % punktów uwzględnia się 0 (zero) % punktów z danego przedmiotu - jeżeli egzamin z tego przedmiotu złożony został na poziomie poniżej 30% punktów lub kandydat nie spełnia kryteriów, tj. przedmiot nie występuje na świadectwie dojrzałości. Kandydat samodzielnie wskazuje w systemie Internetowej rejestracji Kandydatów (IRK) przedmioty kwalifikacyjne (egzaminy) oraz poziom egzaminu (podstawowy, rozszerzony, dwujęzyczny), na podstawie których przeprowadzona będzie kwalifikacja na studia.
Uwzględniane przedmioty (należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych poniżej)
1. Biologia
2. Chemia
3. Fizyka i astronomia
4. Geografia
5. Język obcy nowożytny (jeden język, do wyboru przez kandydata)
6. Język polski
7. Matematyka
Wydział: |
|
Nazwa: |
Wydział Nauk o Środowisku
|
Adres: |
ul. Michała Oczapowskiego 5, 10-719 Olsztyn |
Numery telefonów |
tel. 89 523 34 21 fax. 89 523 36 51 |
E-mail |
e-mail: wnos-dziekanat@uwm.edu.pl
|
strona internetowa i facebook: |
|
Misją Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie jest wszechstronna działalność na rzecz rozwoju kształcenia wysokiej jakości absolwentów i kadr naukowych, realizacji badań naukowych dostosowanych do potrzeb gospodarki regionu i kraju oraz wzbogacania kultury narodowej.