Wczytywanie strony...

  • #Dietetyka

Komunikat o błędzie

Notice: Undefined index: host in DatabaseConnection_mysql->__construct() (line 37 of /www/htdocs/demo-rekrutacja/includes/database/mysql/database.inc).

Studenci kierunku dietetyka opanowują podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Zdobywają podstawowe umiejętności praktyczne,  jak i wiedzę z zakresu zdrowego i racjonalnego żywienia dla różnych grup wiekowych, zawodowych itp, planowania i przygotowania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, oceny stanu odżywienia, sposobu odżywienia i rozpoznania niedożywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego, kontrolowania jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania, produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP);

 

Absolwenci są przygotowani do pracy m.in. w: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego, zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),  placówkach poradnictwa żywieniowego, organizacjach konsumenckich, domach pomocy społecznej.

 

 

  • DIETETYKA

Kryteria kwalifikacji przewidują konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów w części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości. Na poziomie podstawowym ilość % uzyskana na świadectwie dojrzałości jest równa ilości punktów w kwalifikacji, wyniki z poziomu rozszerzonego lub dwujęzycznego do kwalifikacji mnożone są przez 2. Kandydatowi na studia do obliczenia sumy % punktów uwzględnia się 0 (zero) % punktów z danego przedmiotu - jeżeli egzamin z tego przedmiotu złożony został na poziomie poniżej 30% punktów lub kandydat nie spełnia kryteriów, tj. przedmiot nie występuje na świadectwie dojrzałości. Kandydat samodzielnie wskazuje w systemie Internetowej rejestracji Kandydatów (IRK) przedmioty kwalifikacyjne (egzaminy) oraz poziom egzaminu (podstawowy, rozszerzony, dwujęzyczny), na podstawie których przeprowadzona będzie kwalifikacja na studia.

 

Uwzględniane przedmioty (należy dokonać wyboru trzech przedmiotów z przedstawionych poniżej)

1. Biologia

2. Chemia

3. Fizyka i astronomia

4. Język obcy nowożytny (jeden język, do wyboru przez kandydata)

5. Matematyka

 


Wydział:

 

Nazwa:

Wydział Nauk Medycznych

Adres:

ul. Warszawska 30, 10-082 Olsztyn

Numery telefonów

do kontaktów z kandydatami:

tel. 89 524 61 01

E-mail

do kontaktów z kandydatami:

wnm@uwm.edu.pl

strona internetowa i facebook (jeśli jest):

www.uwm.edu.pl/wnm

 

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

Misją Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie jest wszechstronna działalność na rzecz rozwoju kształcenia wysokiej jakości absolwentów i kadr naukowych, realizacji badań naukowych dostosowanych do potrzeb gospodarki regionu i kraju oraz wzbogacania kultury narodowej.

 

TWITTER

Sorry, twitter is currently unavailable.